Demonstrationer over hele Danmark den 12. maj 2016

Torsdag den 12. maj om eftermiddagen vil der være demonstrationer 72 steder i Danmark – fra Hjørring i nord, Esbjerg i vest til Rønne mod øst.

 

janHoby

Initiativerne er vokset op nedefra via græsrodsbevægelsen Velfærdsalliance-DK, som har et primært formål: At få KL til at sætte hælene i overfor regeringens omprioriteringsbidrag.
Velfærdsalliance blev stiftet i januar 2016 af 14 københavnske fagforeninger. Initiativet er siden vokset eksplosivt, og i dag bakker mere end 110 fagforeninger, politiske partiforeninger, uddannelsesorganisationer mv. op om bevægelsen. Det fælles slogan er ”Ja til tryghed – nej til milliardbesparelser”.

Talsmand for Velfærdsalliance-DK, Jan Hoby fra LFS, Hovedstadens største pædagogiske fagforening, kalder det overvældende antal demonstrationer den 12. maj for en historisk mobilisering:

”Det her initiativ har spredt sig, især via de sociale medier, og er blevet kæmpestort. Vi har ikke i mange år oplevet, at så mange almindelige danskere siger fra. Folk er klar over, at det offentlige ikke kan tåle flere nedskæringer, og at de offentlige ansatte i forvejen er presset langt ud over alle rimelige grænser. Hvis omprioriteringsbidraget ikke bliver taget af bordet, får vi græske tilstande,” siger Jan Hoby, som peger på, at hovedtalerne ved adskillige af demonstrationerne er politikere fra blå blok.

”Når borgerlige borgmestre som Benedikte Kjær bakker op, viser det, at sparekniven har skåret for dybt, og at anslaget mod det kommunale selvstyre er blevet for groft, ”siger Jan Hoby, som understreger, at Velfærdsalliance-DK holder fast frem til kommunernes økonomiforhandlinger med regeringen senere i år:
”12. maj er bare begyndelsen.”

FAKTA OM OMPRIORITERINGSBIDRAGET
Omprioriteringsbidraget betyder, at kommunerne skal spare en procent af den samlede drift hvert år frem til 2019. Regeringen kan så bestemme, hvad pengene skal bruges til; om de skal tilbage til kommunerne, og hvad kommunerne i givet fald må bruge dem til. Fortsætter omprioriteringsbidraget frem til 2019, vil sugerøret i kommunekasserne opsluge 7,5 mia. kroner. Dertil kommer et tilsvarende beløb i besparelser, som kommunerne også er pålagt af regeringen på baggrund af det, man kalder serviceloftet – at udgifterne ikke må stige, selv om der kommer flere ældre, flere børn og så videre. Alene i København er skrækscenariet, at hver tiende offentligt ansatte skal fyres.

Interaktivt kort over alle demonstrationer: http://velfaerdsalliance.dk/22-12-maj-se-hvor-der-demonstreres

Læs mere om Velfærdsalliance-dk på:

www.velfaerdsalliance.dk

www.facebook.com/velfaerdsallianceDK/

Yderligere oplysninger hos Jan Hoby: Telefon 3094 8142
(Foto: Mark Knudsen)

Velfaerdsall Husk næste gang du møder en politiker der siger der ikke er råd til velfærden, at spørge om det fordi krudt, kugler… https://t.co/fmlg91HStc
Velfaerdsall At være højrepopulist er åbenbart lig med faktaresistent, i hvert fald når det kommer til @CEPOS og købepartiet… https://t.co/VKUS6zruka